Γιατί να πιστέψεις στον Θεό;

Είναι αδύνατο να αποδείξουμε με επιστημονικό τρόπο την ύπαρξη του Θεού.

Πολλοί λένε ότι ο Θεός δεν υπάρχει. Είναι καιρός να ψάξεις την αλήθεια.

Είσαι σε μια παρέα φίλων και γνωστών σου και η συζήτηση που γίνεται καλύπτει λίγο από διάφορα θέματα, χωρίς να εμβαθύνει σε κάποιο. Στα μέσα της συζήτησης ένας από την παρέα αναφέρει για την εκκλησία που πήγε την περασμένη Κυριακή. Κάποιος τον ρωτάει: «Πηγαίνεις σε εκκλησία;» ΄Ενας άλλος: «Πιστεύεις στο Θεό;» Και κάποιος τρίτος λέει: «Δεν πιστεύω στο Θεό. Πώς μπορεί κάποιος να γνωρίζει καν αν υπάρχει Θεός;»

Παρακολουθείς αμήχανα τη συζήτηση, καθώς καθένας τους μιλά για το πως η θεωρία της εξέλιξης αποδεικνύει τη μη ύπαρξη του Θεού. Φεύγεις από την συνάντηση, επειδή προβληματίζεσαι, σκεπτόμενος ότι δεν υπάρχουν έξυπνοι άνθρωποι που να πιστεύουν στον Θεό.
Ναι, λέει ο συγγραφέας ο Paul Little, πολλοί ευφυείς άνθρωποι πιστεύουν στον Θεό και έχουν καλά επιχειρήματα γι αυτό.

Παραδεχόμαστε ότι είναι αδύνατο να αποδείξουμε με επιστημονικό τρόπο την ύπαρξή Του. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει Θεός. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστέψει κάποιος ότι ο Θεός είναι ζωντανός και ενεργός στο σύμπαν. Ας σκεφτούμε την τάση που έχει ο άνθρωπος να ψάχνει για πράγματα πέρα από αυτά που μπορεί να βλέπει. Αυτή η τάση κάνει τους ανθρώπους να στρέφουν προς την πίστη για απαντήσεις. Είναι σημαντικό το ότι μελέτες που έγιναν στους πολιτισμούς όλου του κόσμου, δείχνουν ότι υπάρχει μια πίστη του ανθρώπου προς το Θεό ή θεούς. Αυτό δεν είναι κάτι παράξενο για τους ανθρώπους που πιστεύουν αληθινά στην ύπαρξη του Θεού. Ο Εκκλησιαστής αναφέρεται στο Θεό ως Εκείνον που «έβαλε στην καρδιά του ανθρώπου την αίσθηση της αιωνιότητας» (3:11).

Υπάρχουν περίπου 11.000.000 είδη ζωής πάνω στη γη, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. ΄Αραγε έγιναν όλα αυτά τυχαία; Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι με τις κατάλληλες συνθήκες κάποια είδη ζωής μπορούν να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν. Ωστόσο οι ίδιοι αυτοί επιστήμονες δείχνουν εύκολα τις αδυναμίες αυτής της θεωρίας. Ο γνωστός αστρονόμος Fred Hoyle ρωτά, «Ποιες είναι οι πιθανότητες ένας ανεμοστρόβιλος να πλήξει μια αποθήκη στην οποία υπάρχουν διάφορα εξαρτήματα ενός αεροπλάνου Boeing 747 και στη συνέχεια να τα συναρμολογήσει όλα, ένα προς ένα, και να ξαναφτιάξει το αεροπλάνο, ώστε αυτό να μπορέσει να πετάξει;».

Η απάντηση «Οι πιθανότητες είναι τόσο λίγες-αμελητέες ακόμα και αν το σύμπαν ήταν γεμάτο με αποθήκες με εξαρτήματα 747».

Στο βιβλίο του «Το έξυπνο σύμπαν» ο Hoyle λέει : «Καθώς οι βιοχημικοί ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα για τη θαυμαστή πολυπλοκότητα της ζωής, είναι προφανές ότι οι πιθανότητες δημιουργίας της ζωής από τύχη είναι τόσο μηδαμινές που αυτομάτως αποκλείονται. Η ζωή δεν μπορεί να δημιουργήθηκε από τύχη».

Ναι, υπάρχει Κάποιος πίσω από το Σύμπαν. Έβαλε μέσα μας τον ηθικό νόμο, και πράγματι ενδιαφέρεται έντονα για δικαιοσύνη, ενθάρρυνση, για την καλή πίστη, την  τιμιότητα.
Αν και υπάρχουν πολλά πράγματα στη φύση –ακόμα και την ανθρώπινη φύση– που παραπέμπουν στο Θεό, ποτέ δεν θα μάθουμε αποκλειστικά από τη φύση πως είναι ο Θεός. Ο Θεός θέλησε από αγάπη να αποκαλύψει τον εαυτό Του. Ο Υιός του Θεού, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός έγινε άνθρωπος και έζησε ανάμεσα μας.
Σκεφτείτε το ως εξής: Αν θέλετε να εκφράσετε την αγάπη σας στα μυρμήγκια  πώς θα το πετυχαίνατε; Θα έπρεπε να  γινόσασταν μυρμήγκι. Αυτό είναι που ο Θεός έκανε για εμάς. Η καλύτερη απάντηση στην ερώτηση, «Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν υπάρχει Θεός», είναι ότι ο Θεός ο ίδιος έγινε άνθρωπος όπως εμείς χωρίς όμως την αμαρτία, για να γίνει ο άνθρωπος Θεός κατά χάριν.

Η πραγματική ύπαρξη του Ιησού Χριστού είναι αποδεκτή  ως ένα ιστορικό γεγονός. Αλλά ήταν πράγματι Θεός; Καθώς σκεφτόμαστε τους ισχυρισμούς  του Χριστού για τον εαυτό του, υπάρχουν μόνο 4 πιθανότητες:
 
1.   Ήταν ψεύτης. Δηλαδή, ήξερε ότι δεν ήταν Θεός, αλλά εξαπάτησε τους ακροατές Του προκειμένου να δώσει κύρος στο κήρυγμά Του. Υπάρχουν βέβαια άνθρωποι που λένε ότι ήταν σπουδαίος ηθικός δάσκαλος, αλλά αρνούνται τη θεότητά Του. Αλλά ένας κοινός ψεύτης και απατεώνας δύσκολα θα ήταν ταυτόχρονα και σπουδαίος «ηθικός» δάσκαλος.

2.   Εξαπατήθηκε ο ίδιος. Ένα χαρακτηρισμό δίνουμε για κάποιον που νομίζει ότι είναι Θεός. Είναι παράφρονας και σίγουρα θα ταίριαζε τέλεια στο Χριστό αν ήταν μόνο άνθρωπος.

3.   Ήταν θρύλος. Σύμφωνα μ’ αυτήν την θεωρία καθώς περνούσαν τα χρόνια οι ενθουσιασμένοι οπαδοί του Χριστού, πρόσθεταν «λόγια» στα λεγόμενά Του,  δημιουργώντας έτσι ένα θρύλο γύρω από Αυτόν. Αυτή η θεωρία διαψεύστηκε από τη σύγχρονη αρχαιολογία που έδειξε αποκλειστικά ότι τα 4 ευαγγέλια (Ματθαίος, Μάρκος, Λουκάς, Ιωάννης) γράφηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής των σύγχρονων του Ιησού.
Ο Dr. William F. Albright, παγκοσμίου φήμης αρχαιολόγος, είπε ότι δεν υπάρχει προφανής λόγος να πιστέψουμε ότι κάποιο από τα ευαγγέλια γράφτηκε μετά από το 70 μ.Χ. Σκεφτείτε το ως εξής. Φανταστείτε κάποιον που έγραφε τη βιογραφία του προέδρου Κένεντυ, στην  οποία αναφέρει ότι ο ίδιος έλεγε ότι είναι Θεός, ότι συγχώρησε τις αμαρτίες των ανθρώπων και ότι αναστήθηκε από τους νεκρούς. Μια τέτοια ιστορία ποτέ δεν θα ευσταθούσε γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που γνώριζαν τον Κένεντυ. Το ίδιο ισχύει για τους συγγραφείς των ευαγγελίων. Αν έγραφαν ψέματα θα εκτίθονταν ως απατεώνες μπροστά σε όλους τους άλλους που ήξεραν τον Ιησού.

4.   Έλεγε την αλήθεια. Δηλαδή, ο Ιησούς ήταν Αυτός που έλεγε ότι ήταν. Αλλά κάποιοι θα διαφωνήσουν λέγοντας «Ε, και τι μ’ αυτό; Δεν μετράνε τα λόγια του». Ο οποιοσδήποτε μπορεί να λέει ότι θέλει. Και άλλοι ισχυρίστηκαν ότι ήταν θεοί. ΄Οταν όμως μελετούμε την περίπτωση του Χριστού, τα λόγια Του συνδυάζονται με αποδείξεις. Π.χ. είπε ότι, «Αν δεν εκτελώ τα έργα του Πατέρα μου, τότε μη με πιστεύετε. Αν όμως τα εκτελώ, τότε, κι αν ακόμα δεν πιστεύετε σ’ εμένα, πιστέψτε στα έργα, για να μάθετε παρατηρώντας και να πιστέψετε ότι ο Πατέρας εκδηλώνεται μέσω μου και εγώ μέσω εκείνου» (Ιωάν. 10/37,38)

5.  Η μεγαλύτερη απόδειξη των λεγόμενων του Χριστού περί Θεότητάς Του είναι η ανάστασή Του από τους νεκρούς. Πέντε φορές ανέφερε ότι θα πέθαινε. Επίσης προείπε πως ακριβώς θα πέθαινε και ότι 3 μέρες αργότερα θα ανασταινόταν από τους νεκρούς και θα εμφανιζόταν στους μαθητές Του.
Για την απόδειξη της ανάστασής του, πρέπει να στραφούμε σε ιστορικές αναφορές. Υπάρχουν 10 διαφορετικές καταγεγραμμένες εμφανίσεις του ζωντανού Χριστού μετά το σταυρικό Του θάνατο. Σε μια από τις εμφανίσεις, Τον είδε ένα πλήθος 500 ανθρώπων (Α’ Κορινθ. 15/6). Για αυτούς που ακόμα λένε ότι η ανάσταση ήταν κάτι στημένο-φτιαχτό, υπάρχει μια ερώτηση:  Τι ήταν αυτό που μεταμόρφωσε τους μαθητές από ένα σύνολο φοβισμένων ατόμων σε ανθρώπους γεμάτους θάρρος και πίστη που ήταν έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους γιατί πίστευαν ότι ο Ιησούς ήταν Θεός; Μόνο η ανάσταση του Ιησού Χριστού θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοια αλλαγή.
Τέλος υπάρχει μια απόδειξη της ανάστασης που είναι πολύ προσωπική. Αν ο Ιησούς Χριστός αναστήθηκε, είναι ζωντανός σήμερα, και αλλάζει τη  ζωή όλων αυτών  που Τον πιστεύουν ως Σωτήρα τους. Η πραγματικότητα  δείχνει ότι αναρίθμητοι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο ζουν μια ζωή εντελώς άλλη από την προηγούμενη τους, επειδή πιστεύουν στο Χριστό.
Το «πίστεψε στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και θα σωθείς» δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Χρειάζεται η προσωπική απόφαση να είναι συνειδητό μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία είναι η ταμιούχος της χάριτος δια των Μυστηρίων και η ζωή του να είναι πλέον ζωή μετανοίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *