Όπως τότε, έτσι και τώρα, υπάρχουν οι σύγχρονοι σταυρωτές του Χριστού.

Η Χάρη του Θεού μας αξιώνει και φέτος να εισέλθουμε σ’ αυτήν την μεγάλη από απόψεως γεγονότων εβδομάδα και η Εκκλησία μας καλεί να συμμετάσχουμε με κατάνυξη στα σεπτά Πάθη του Χριστού μας.

«Φθάσαντες πιστοί το σωτήριον πάθος Χριστού του Θεού, την άφατον αυτού μακροθυμίαν δοξάσωμεν…» θα ψάλλει η Εκκλησία μας την Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι Ορθόδοξοι χριστιανοί σε όλο τον κόσμο θα βιώσουμε για μια ακόμη φορά την Σταύρωση του Κυρίου από τους ποικίλους σταυρωτές της εποχής Του, αλλά και τους προδότες και σταυρωτές Του όλων των εποχών. Μας έχουν στενοχωρήσει όλα αυτά που ζούμε από πέρυσι, αλλά ας κάνουμε υπομονή και προσπαθήσουμε να μπούμε στην κατάνυξη των ημερών και να ζήσουμε τα θεία Πάθη ως συν Κυρηναίοι του Κυρίου.
Η Εκκλησία μας μας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Άλλωστε γιαυτό ψάλλει σε ενεστώτα χρόνο το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…». «Σήμερον», λέει, όχι μόνο τότε! Ολο το Πάθος είναι σε χρόνο Ενεστώτα.
Αυτοί που οδήγησαν τον Κύριο στο Πραιτώριο, στον Γολγοθά, στην Σταύρωση δεν ήταν ξένοι προς τον Αυτόν, δεν ήταν ξένοι προς την κοινωνία της εποχής εκείνης, ούτε ήταν οι… άθεοι της εποχής του Χριστού, οι αρνητές Του.
Αντιθέτως! Ήταν πρόσωπα του θρησκευτικού κατεστημένου. Οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι της εποχής. Δηλαδή; Οι θρησκευτικοί ηγέτες της εποχής εκείνης. Ήταν οι Φαρισαίοι υποκριτές για τους οποίους ο Χριστός είπε εκείνα τα φοβερά «ουαί»! Τον σταύρωσαν γιατί δεν Τον γνώρισαν. Δεν θέλησαν να Τον γνωρίσουν. Δεν Τον αποδέχθηκαν. Τους τάραξε ο Χριστός τα λιμνάζοντα νερά τους και την πλαστή και εφήμερη ευημερία τους!
Όπως τότε, έτσι και τώρα, υπάρχουν οι σύγχρονοι σταυρωτές του Χριστού!
Τους ξέρουμε, τους βλέπουμε, τους ακούμε. Δεν ζουν απλά ανάμεσά μας. Είναι αυτοί που κατευθύνουν τις ζωές μας. Αυτοί που θεωρουν ότι τα ξέρουν όλα. Από μας εξαρτάται να τους απομονώσουμε, να τους διώξουμε από την ζωή μας, να καθαρίσουμε το περιβάλλον από τους λογής αρνητές Του!
Ακόμη και αν παραμερίσουμε λιγάκι τις βιοτικές μας μέριμνες και αν προσπαθήσουμε να ξεκολλήσουμε από τα γήϊνα και να βιώσουμε τα συγκλονιστικά γεγονότα των Παθών του Χριστού, ο Σταυρός θα γίνει η ταφόπετρά τους.
Ας βγούμε από τα διάφορα μνημεία μας και ας συμπορευθούμε και συσταυρωθούμε με τον «Ωραίο κάλλει παρά πάντας βροτούς» και ας αναμένουμε την λαμπροφόρο Ανάστασή Του. Γιατί μετά από κάθε Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση και η λύτρωση.
Παρά την ζοφώδη εποχή που ζούμε, ο Χριστός αναστήθηκε. Η ζωή μας εν Χριστώ Αναστάντι έχει νόημα.

Καλή Ανάσταση!

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *