Οι ακραίες θερμοκρασίες και οι πιο σοβαρές ξηρασίες, το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, έχουν δημιουργήσει έναν κόσμο που πολύ εύκολα παραδίδεται στις φλόγες.

Οι πυρκαγιές καταστρέφουν την δυτική πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι το μόνο μέρος στη Γη που φλέγεται. Φέτος, άλλες χώρες έχουν επίσης βιώσει τις χειρότερες πυρκαγιές τους εδώ και δεκαετίες.


Σε κάθε περίπτωση, οι παράγοντες που συμβάλλουν είναι διαφορετικοί, αλλά ένα στοιχείο είναι γεγονός. Οι πιο ζεστές, ξηρότερες εποχές, που οδηγούνται από την καύση ορυκτών καυσίμων, έχουν κάνει τον κόσμο πιο επιρρεπή στις πυρκαγιές.

Ακολουθεί μια ματιά σε μερικές από τις χειρότερες πρόσφατες πυρκαγιές και πώς οι άνθρωποι έπαιξαν ρόλο σε αυτές.
 
Η Αρκτική και η Σιβηρία

Η Αρκτική στο σύνολό της βιώνει άνοδο της θερμοκρασίας με ρυθμό πάνω από το διπλάσιο του υπόλοιπου κόσμου. Η χαμηλή κάλυψη χιονιού, οι υψηλές θερμοκρασίες και τα ξηρά εδάφη, σχεδόν σίγουρα αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, έχουν συμβάλει όλες στις πυρκαγιές.

Αυτό το καλοκαίρι, τμήματα της Αρκτικής παρουσίασαν ρεκόρ πυρκαγιάς μόλις πέρυσι, το οποίο τότε ήταν η χειρότερη εποχή φωτιάς σε 60 χρόνια. Η ρωσική πόλη Verkhoyansk έγινε η πρώτη περιοχή πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο με θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου, τον Ιούνιο. Έτσι εξηγούνται οι πυρκαγιές που έκαψαν μια περιοχή περίπου όσο το μέγεθος του Βελγίου.
 
Ινδονησία

Στις υγρές τροπικές περιοχές, οι κλιματολογικές συνθήκες παίζουν μικρότερο ρόλο στις πυρκαγιές. Εκεί, η εκκαθάριση και η καύση γης για τη γεωργία είναι η κύρια αιτία πυρκαγιών.

Τον Ιούλιο, η επαρχία του Κεντρικού Καλιμαντάν στο Μπόρνεο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς οι πυρκαγιές ήταν εκτός ελέγχου. Προηγήθηκαν σοβαρές πυρκαγιές στην Ινδονησία πέρυσι και το 2015, έτος ξηρασίας στη χώρα που συνδέθηκε με το El Niño, που ήταν αιτία της περιοδικής θέρμανσης του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού, και με επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακόμα και οι γεωργικές πρακτικές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις πυρκαγιές.

«Όταν βλέπουμε πυρκαγιές στις υγρές τροπικές περιοχές, υπάρχει πίσω από αυτήν πηγή ανθρώπινης ανάφλεξης», δήλωσε η Ruth DeFries, καθηγήτρια αειφόρου ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

Βραζιλία

Οι χειρότερες πυρκαγιές καταγράφονται τώρα στους υγρότοπους Pantanal στο νότο της χώρας. Πιο βόρεια, στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, δεκάδες χιλιάδες πυρκαγιές εξακολουθούν να καίγονται μετά από ένα καλοκαίρι πυρκαγιών. Τον Ιούνιο, αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τις πυρκαγιές του Αμαζονίου τις χειρότερες σε 13 χρόνια.

Όπως και στην Ινδονησία, η αποψίλωση των δασών είναι πρωταρχικός ένοχος. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έκοψαν δέντρα στην άκρη του τροπικού δάσους και τα έβαλαν φωτιά για να καθαρίσουν τη γη για καλλιέργειες ή βοσκή. Αλλά η κλιματική αλλαγή είναι πολλαπλασιαστής δύναμης: Κατά τη διάρκεια ξηρασιών όπως η τρέχουσα στη χώρα, αυτές οι πυρκαγιές διεισδύουν μακρύτερα στα δάση, καίγοντας περισσότερα δέντρα και προκαλώντας περισσότερες ζημιές.

Σε αντίθεση με τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, που καίνε κορμούς δέντρων, οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο συχνά σέρνονται κατά μήκος του δασικού δαπέδου «ουσιαστικά όχι ψηλότερα από 80 εκατοστά», δήλωσε η Jennifer Balch, αναπληρωτής καθηγητής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ και διευθυντής του πανεπιστημίου. Εργαστήριο Earth. “Και μπορούν να πάνε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.”
 
Αργεντινή

Οι πυρκαγιές μαίνονται τώρα σε λιβάδια στο δέλτα Paraná και γύρω από χωράφια στην κεντρική Αργεντινή, όπου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι καίνε χωράφια για έναν αιώνα για να βελτιώσουν το έδαφος τους. Φέτος, οι πυρκαγιές ξεπέρασαν τον έλεγχο.

«Είναι εύκολο για τις πυρκαγιές να επεκταθούν και να κάψουν απλώς τεράστιες περιοχές», δήλωσε η Βιρτζίνια Ιγκλέσιας, ερευνητής στο Earth Lab του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Μπόλντερ που έζησε στην Αργεντινή το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της.

«Είναι το τέλος του χειμώνα και ήταν ένας πολύ ξηρός χειμώνας», είπε ο Δρ. Ιγκλέσιας. «Αυτές οι εξαιρετικά ξηρές συνθήκες στην κεντρική Αργεντινή και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, δημιουργούν συνθήκες που είναι ιδανικές για πυρκαγιές»
 
Αυστραλία

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Αυστραλία μόλις βγήκε από τη χειρότερη περίοδο των πυρκαγιών. Χιλιάδες σπίτια χάθηκαν και εκατομμύρια στρέμματα κάηκαν. Τουλάχιστον 30 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών ζώων κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κλιματική αλλαγή που προκλήθηκε από τον άνθρωπο έπαιξε σημαντικό ρόλο στις πυρκαγιές, καθιστώντας τις συνθήκες υψηλού κινδύνου που οδήγησαν σε εκτεταμένη καύση τουλάχιστον 30% πιο πιθανό από ό, τι σε έναν κόσμο χωρίς υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τώρα, καθώς το Νότιο Ημισφαίριο ξεκινά την άνοιξη, οι Αυστραλοί προετοιμάζονται για μια νέα σεζόν. Αξιωματούχοι λένε ότι αμφιβάλλουν ότι οι πυρκαγιές του τρέχοντος έτους θα είναι τόσο σοβαρές, γιατί δεν έχουν απομείνει πολλά να κάψουν.

Βραχυπρόθεσμα, είπε ο Δρ Pyne, μπορούμε να μετριάσουμε τους κινδύνους πυρκαγιάς σχεδιάζοντας περισσότερες κοινότητες που είναι ασφαλείς για πυρκαγιά, δημιουργώντας καλύτερα σχέδια εκκένωσης και βελτιώνοντας τη διαχείριση των πυρκαγιών σε δασώδεις περιοχές.

Πηγή: https://www.nytimes.com